Home »

Ziua internaţională a muzeelor

Ziua internaţională a muzeelor

Ziua internaţională a muzeelor
 

În fiecare an, începând din 1977, la data de 18 mai sau în jurul acestei date, muzeele din întreaga lume sunt invitate să celebreze Ziua internaţională a muzeelor. Evenimentele şi acţiunile organizate cu acest prilej pot dura întreaga zi, un weekend sau chiar o săptămână. În 2018, au participat la acest eveniment peste 40.000 de instituţii muzeale din aproape 158 de ţări.

Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), creat în 1946, a adunat comunitatea internaţională a muzeelor pentru o întâlnire, în 1951. Numită ''Cruciada pentru Muzee'' reuniunea a avut ca subiect muzeele şi educaţia iar ideea instituirii unei Zilei internaţionale a muzeelor a pornit de la accesibilitatea instituţiei muzeale, notează http://imd.icom.museum/.

În 1977, ICOM a stabilit Ziua internaţională a muzeelor, având ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii. Această zi este, totodată, un eveniment menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, specialiştii acestora şi public. Muzeele au un potenţial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înţelegerea lor aprofundată, într-o manieră interdisciplinară, dar şi în ceea ce priveşte sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume.

Comitetul consultativ al ICOM alege în fiecare an tema pentru desfăşurarea evenimentului, ce poate atinge subiecte precum globalizarea, populaţiile indigene, reducerea decalajelor culturale şi grija pentru mediul înconjurător.

În acest an, tema zilei este ''Museums as Cultural Hubs: The future of tradition'' (''Muzeele Hub-uri Culturale: Viitorul tradiţiei''), potrivit https://icom.museum. Rolul muzeelor în cadrul societăţii se modifică. Muzeele sunt într-o continuă schimbare în căutarea lor de a deveni mai interactive şi mai orientate spre public şi comunitate, flexibile, adaptabile şi mobile. Instituţiile muzeale, de-a lungul anilor, au devenit hub-uri culturale care funcţionează ca platforme unde creativitatea se combină cu cunoaşterea şi în care vizitatorii pot împărţi procesul creaţiei şi interacţiona. ''Hyperconnected museums: New approaches, new publics'' (''Muzee interconectate: Noi abordări, un nou public'') a fost tema din 2018.

Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) este o asociaţie şi o organizaţie non-guvernamentală a muzeelor şi a specialiştilor din acest domeniu, care stabileşte standarde profesionale şi etice pentru activităţile muzeului. Ca forum al experţilor, ICOM face recomandări cu privire la aspecte legate de patrimoniul cultural, susţine consolidarea competenţelor şi cunoştinţele avansate. ICOM este vocea profesioniştilor din acest domeniu la nivel internaţional şi cu ajutorul reţelelor globale şi al programelor de cooperare creşte gradul de conştientizare a culturii publice. ICOM are sediul la Paris şi se află într-o relaţie formală de asociere cu UNESCO şi are un statut special pe lângă Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC).

În cadrul celei de-a 24-a Conferinţe Generale de la Milano din 2016, ICOM a adoptat un plan strategic, pentru următorii şase ani, bazat pe trei piloni principali: independenţă, integritate şi profesionalism.

ICOM reuneşte 40.000 de specialişti din peste 141 de ţări şi acţionează prin intermediul a 119 comisii naţionale şi 30 de comisii internaţionale.

Începând din 2011, ICOM susţine evenimentul Noaptea europeană a muzeelor, care este sărbătorit în fiecare an, în noaptea de 18 spre 19 mai. Creat în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat, în prezent, de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), evenimentul a impulsionat muzeele să îşi deschidă porţile publicului larg până după miezul-nopţii fără a percepe vreo taxă, organizând o serie de activităţi culturale. Cea de-a XV-a ediţie a Nopţii europene a muzeelor are loc la 18 mai 2019.

AGERPRES/ (Documentare-Irina Andreea Cristea, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

2019-05-18 07:30:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!