Home »

Ziua Sportului Curat

Ziua Sportului Curat

Ziua Sportului Curat
 

Ziua Sportului Curat este sărbătorită la 10 aprilie, dată la care, în întreaga lume au loc acţiuni şi manifestări tematice, susţinute de organizaţii anti-doping, cu scopul de a atrage atenţia publicului larg asupra luptei împotriva dopajului, un flagel care afectează nu doar sportul, ci întreaga societate, notează site-ul oficial al Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

Prin marcarea acestei zile, ţara noastră se alătură statelor care au aderat la Convenţia internaţională împotriva dopajului în sport şi a Codului Mondial Anti-Doping. România a aderat la prevederile Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport şi ale Codului Mondial Anti-Doping, prin Legea 367/2006, angajându-se, astfel, să adopte, la nivel naţional, măsurile legislative în domeniu, dar şi politicile anti-doping la nivel mondial. La simpozionul INADO-WADA, Agenţia Naţională Anti-Doping a acceptat, în numele României, ca şi ţara noastră să marcheze Ziua Sportului Curat la 10 aprilie, notează site-ul oficial al Guvernului, www.gov.ro.

Ziua Sportului Curat a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 240/2016, publicată în Monitorul Oficial la 7 aprilie 2016, potrivit căreia, cu prilejul acestei zile, Agenţia Naţională Anti-Doping şi alte autorităţi din administraţia publică centrală, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza evenimente dedicate informării şi promovării valorilor olimpismului, sportului curat şi fairplay-ului, în concordanţă atât cu principiile Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport, adoptată în cadrul Conferinţei Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, care a avut loc la Paris, la 19 octombrie 2005, cât şi cu principiile Codului Mondial Anti-Doping, anexă la această Convenţie.

Astfel, pentru a sărbători această zi, se vor organiza acţiuni de educare, informare, prevenire şi combatere a dopajului în sport, adresate îndeosebi tinerilor, cu precădere sportivi şi practicanţi ai sportului recreativ, precum şi personalului din anturajul acestora. Scopul este acela de a avertiza cu privire la pericolele utilizării substanţelor interzise, se arată într-un comunicat al Executivului remis AGERPRES în aprilie 2016.

AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

2019-04-10 08:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!