Home »

Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace

Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace

Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace
 

La 6 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, prin care care este subliniată puterea sportului, în general, de a aduce schimbări la nivel social, de a ajuta la dezvoltarea comunităţilor şi de a încuraja pacea şi înţelegerea atât la nivel naţional cât şi mondial, potrivit www.olympic.org. Ziua este, totodată, o platformă de luptă împotriva stigmatizării şi discriminării sociale, contribuind la egalitatea de gen, precum şi la adoptarea unui comportament social sănătos.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 67/296, a declarat la 23 august 2013, ziua de 6 aprilie drept Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, ceea ce a reprezentat recunoaşterea influenţei pozitive pe care sportul o poate avea asupra progresului drepturilor omului şi asupra dezvoltării sociale şi economice, potrivit www.un.org.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), în calitatea sa de Observator Permanent al ONU, a susţinut această iniţiativă întrucât Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace evidenţiază rolul şi contribuţia organizaţiilor sportive în programele de schimbare socială şi dezvoltare umană. Mai exact, este o oportunitate pentru CIO să sublinieze modul în care atleţii şi Mişcarea Olimpică utilizează sportul pentru a promova pacea, reconcilierea şi dezvoltarea, şi subliniază puterea Jocurilor Olimpice de a promova toleranţa şi solidaritatea între participanţi, iubitori ai sportului şi oameni din întreaga lume, notează www.olympic.org.

Această zi reprezintă o completare a Zilei Olimpice sărbătorită pe 23 iunie, care celebrează valorile olimpice de prietenie, excelenţă şi respect prin sport. Ziua Olimpică a fost instituită în 1948 pentru a marca noua şi moderna mişcare olimpică.

În cadrul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă rolul sportului în ceea ce priveşte progresul social este recunoscut în continuare: ''Sportul este, de asemenea, un factor important de dezvoltare durabilă. Recunoaştem contribuţia din ce în ce mai mare a sportului la realizarea dezvoltării şi a păcii, în promovarea toleranţei şi respectului, la contribuţiile pe care le aduce la procesul de împuternicire a femeilor şi tinerilor, indivizilor şi comunităţilor, precum şi faţă de obiectivele privind sănătatea, educaţia şi incluziunea socială''.

Sportul a jucat un important rol istoric în toate societăţile şi a îmbrăcat fie forma unei competiţii sportive, a unei activităţi fizice sau a unui joc. Pentru sistemul ONU, inclusiv pentru UNESCO, sportul şi jocul sunt drepturi ale omului care trebuie respectate şi aplicate la nivel mondial. De asemenea, sportul este o activitate fizică din ce în ce mai recunoscută şi este folosită ca un instrument cu costuri reduse şi cu un impact ridicat în eforturile de dezvoltare umanitară şi de consolidare a păcii, nu numai de sistemul ONU, ci şi de organizaţiile neguvernamentale, guverne, federaţiile sportive, forţele armate şi mass-media.

Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace a fost sărbătorită începând cu anul 2014 şi în România. În cadrul ediţiei de anul trecut, a patra, această zi a fost sărbătorită la Casa Olimpică din Bucureşti, sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), invitaţi speciali fiind membrii echipei Invictus România, o echipă formată din militari români răniţi în misiuni de menţinere a păcii.

AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

2019-04-06 08:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!